SUNNYVALE, Californië, — Matterport, Inc. (Nasdaq: MTTR), het toonaangevende 3D data bedrijf dat de digitale transformatie van de gebouwde wereld leidt, kondigde vandaag aan dat Damen Shipyards Group (“Damen”), een Nederlands scheepsbouwbedrijf met activiteiten in 120 landen dat 175 schepen per jaar levert, Matterport digitale tweelingen gebruikt om samenwerking op afstand voor interne en externe belanghebbenden eenvoudiger te maken. Dankzij Matterport’s rijke, dimensionaal nauwkeurige data, heeft Damen een innovatieve aanpak gevonden om de klanttevredenheid te verhogen.

 

Foto: Ruud Coster – 2018

 

“Toen we Matterport ontdekten, realiseerden we ons al snel de kracht van de digital twin om samenwerking en betrokkenheid met onze ontwerpers en onze klanten mogelijk te maken,” zegt Jan-Jaap Eits, assistent-projectmanager bij Damen Shipyards. “Vandaag de dag gebruiken we Matterport om onze klanten in staat te stellen om op afstand elk compartiment en detail van een schip te bekijken en inspecteren binnen een 3D-ruimte. Intern hebben onze ontwerp- en engineeringteams toegang tot gedetailleerde metingen en lay-outs die hen verder in staat te stellen efficiënter te werken en kostbare en tijdrovende bezoeken ter plaatse behoren tot het verleden.”

 

In haar Workboat Division, inclusief haar grote scheepswerven in China, Turkije en Vietnam, gebruikt Damen Matterport Pro2 3D-camera’s om digitale tweelingen van haar schepen vast te leggen. Met toegang tot een 3D-ruimte in de planningsfase, kunnen klanten de lay-out en plaatsing van apparatuur bekijken en indien gewenst wijzigingen aanvragen. Zodra een ontwerp is afgerond, deelt Damen de digitale tweeling intern met hun service-afdeling, zodat ze een beter inzicht krijgen in het schip wanneer het is voltooid en geleverd. Daarnaast stelt de meetmodus binnen een Matterport digitale tweeling Damen’s ontwerp- en engineeringpersoneel in staat om metingen tot op de centimeter te verifiëren, inclusief kamerindelingen en de plaatsing van alles van ramen en deuren tot hardware en apparatuur, allemaal zonder een bezoek ter plaatse.

 

Door het groeiende aantal digitale tweelingen beschikt Damen een 3D-archief van haar schepen ter ondersteuning van de boekhouding en die operationele problemen in de toekomst helpen voorkomen. Daarnaast zal het digitale bestand van het bedrijf de kennisoverdracht en opleiding vergemakkelijken wanneer oude Damen medewerkers met pensioen gaan of het bedrijf op een dag  verlaten.

 

“Matterport wordt in toenemende mate toegepast in verschillende sectoren, van winkelmanagement tot commerciële boten, wat aantoont dat digitale tweelingen het mogelijk maken efficiënter te werken en klanten bij het hele proces betrekken,” zegt Conway Chen, VP van Business Development en Strategie bij Matterport. “Met Matterport digital twins binnen handbereik is Damen in staat om haar reputatie als technologiegedreven organisatie, gericht op het bieden van de beste ervaring voor haar klanten, verder te verbeteren.”

 

Lees de case study om meer te weten te komen over hoe Damen Shipyards Matterport gebruikte hier, of kom meer te weten over Damen Shipyards op www.damen.com.

 

 

Over InformAR B.V.

Als officieel Matterport reseller in de Benelux, heeft InformAR Damen Shipyards geholpen bij de aanschaf van de 3D camera’s, medewerkers getraind in het gebruik ervan en geadviseerd over de keuze van de abonnementsvorm alsook de beveiliging van de kostbare data.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op